
CONSULTATION PAPER ON DRAFT REGULATORY TECHNICAL STANDARDS ON ADJUSTMENT OF OWN FUNDS REQUIREMENTS AND STRESS 

TESTING OF ISSUERS OF ASSET-REFERENCED TOKENS OR OF E-MONEY TOKENS SUBJECT TO THE REQUIREMENTS IN ARTICLE 35 OF REGULATION 

(EU) 2023/1114 ON MARKETS IN CRYPTOASSETS 

 

1 

 

 
 

EBA/CP/2023/28  
Submitted: 08. February 2024 

 

Consultation Paper 

 

Draft Regulatory Technical Standards 

to specify the adjustment of own funds requirements and stress testing of issuers of 

asset-referenced tokens and of e-money tokens subject to the requirements in Article 

35 of Regulation (EU) 2023/1114 on markets in crypto-assets 

 

Question 1: Is the procedure clear and the timelines for the issuer to provide views on 

the assessment and submit the plan reasonable? 

We understand that, given the novelty of issuers of asset-referenced tokens or e-money tokens 

and the tokens themselves, it is difficult for competent authorities to evaluate the risks of an 

issuer of asset-referenced tokens or e-money tokens. It is crucial that competent authorities 

have the flexibility to increase the own funds requirements of issuers of asset-referenced 

tokens if they observe a higher degree of risk. We appreciate that prior to finalizing the 

determination referred to in Article 35 (3) of Regulation (EU) 2023/1114, competent authorities 

shall make available to the issuer of asset-referenced tokens or, where applicable, the issuer 

of e-money tokens issued by electronic money institutions, a relevant draft thereof and take 

due account of any views expressed by such issuer. 

 

However, it is unclear in the procedure whether the competent authorities’ decision to require 

the issuer to increase its own funds has been made by weighing and considering the interests 

of the issuer. In contrast to MiFID, MiCAR provides the opportunity for non-financial small and 

mid-cap entities to provide relevant (non-financial) services. The requirement for an increase 

of own fund requirements may have a significant and direct impact and may be greatly 

detrimental to the business operations, the risk management and also the business case of 

any issuer of asset-referenced tokens or e-money tokens. Moreover, raising the appropriate 

capital may be more difficult and costly for crypto asset service providers than for financial 

institutions since there may be more limited access to the capital markets. Accordingly, there 

should clearly be a different standard applied by the competent authorities between issuers of 

asset-referenced tokens and financial institutions. 

 

Therefore, it would be beneficial for transparency reasons to outline in the draft clearly, in 

addition to the reasoning as to the higher degree of risk according to Art. 1 No. 2 (b), also, if 

and to what extent the relevant interests of the issuer of the asset-referenced token has been 

duly considered, specifically with respect to the amount of a potential increase requirement. 

This is specifically required, since there are no proper limits outlined for such a requirement, 

which issuers of asset-referenced tokens could anticipate and such requirement could be 

unbalanced. 
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Question 2: Are the timeframes for issuers to adjust to higher own funds requirements 

feasible? 

We consider the timeframe of one year as feasible. However, the timeframe of three months 
or less is not feasible. Raising the appropriate capital may be more difficult and costly for crypto 
asset service providers than for financial institutions since there may be a more limited access 
to the capital markets. Accordingly, there should clearly be a different standard applied by the 
competent authorities for issuers of asset-referenced tokens. In order to meet the higher own 
funds requirements, the issuer may have to raise additional capital, which would take at least 
six months, or alternatively, the issuer may need to redeem a proportion of the outstanding 
asset-referenced token to meet the higher own funds requirements. The latter alternative 
should be avoided, since the redemption of a significant amount of E-money token might trigger 
market effects. 
 

Therefore, we strongly suggest that the option should be introduced to extend the three months 

to up to six months if 

o the issuer can demonstrate a plan to reach the higher own fund requirements within 

the next six months, or 

o the issuer can demonstrate a plan to mitigate any identified material risks within the 

next six months. 

 

Question 3: During the period when own funds need to be increased by the issuer, 

should there be more restrictions on the issuer to ensure timely implementation of the 

additional own funds requirements, for example banning the issuance of further 

tokens? 

While we fully support raising own fund requirements in the event of increased risks to the 

financial market, it is of utmost importance to be able for the issuer to remain operable and to 

meet its requirements for the benefit of the markets and the investors, as laid out in the white 

paper. In particular, it is important to ensure that the asset-referenced token keeps the peg to 

the specific underlying asset. The creation and redemption of new asset referenced tokens are 

therefore essential. However, the restrictions should not limit the issuer in providing services 

deriving from the white paper as well as its regulatory obligations, nor endanger the issuer to 

significant operational risk. Therefore, we suggest foreseeing a hearing process in which the 

issuer should have the opportunity to comment on proposed restrictions and explain if certain 

requirements are operationally not feasible (or not feasible to the proposed extent) or 

imbalanced, respectively. 

 

In addition, we suggest that EBA elaborate its justification that risk is being mitigated by 

prohibiting new issuance when own funds are being raised. These funds are linked to 

operational expenses, not reserve assets. If the risks are “issuer external” and likely to 

crystallise, issuance throttling might be justified; if it due to relative size with nothing likely to 

crystallise then there is no justification and own funds increases should form part of the 

standard regulatory cycle. Regulatory induced throttling etc. could create runs which should 

be easily manageable but would unduly impact the issuers likelihood of commercial success. 
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Question 4: Do you agree with the criteria to identify if an issuer has a higher degree  

of risk? 

In principle, we agree with the criteria to identify if an issuer has a higher degree of risk. 

However, specifically for crypto asset service providers not qualifying as financial institutions, 

the competent authority’s methodology of determining whether certain requirements are likely 

to be breached within the following 12 months, should be made transparent. Moreover, it would 

be helpful if the terms “stressed conditions” and “significant deterioration of the reserve assets” 

were clearly defined, so the issuers would be able to adapt to their own risk management, 

appropriately. 

 

Question 5: Do you agree with the procedure to assess whether an issuer has a higher 

degree of risk? 

Please see the answer to question 4 above. 

 

Question 6: Do you consider the criteria and their evaluation benchmarks sufficiently 

clear? 

Please see the answer to question 4 above. 

 

Question 7: Do you agree with the need for a solvency and liquidity stress-test and the 

requirements of the stress-test? 

In principle, we agree with the need for solvency and liquidity stress-tests and the requirements 

of the stress-tests. 

 

Question 8: Do you agree with the frequency and time horizon of the solvency and 

liquidity stress-test? Should there be more differentiation between significant and not-

significant issuers? Should the stress testing be more frequent for issuers of asset-

referenced tokens referenced to official currencies? 

While the minimum frequency for solvency stress test shall be at least quarterly for issuers of 

significant asset-referenced tokens or significant e-money tokens, the minimum frequency for 

solvency stress tests with respect to issuers of regular, i.e. non-significant, asset-referenced 

tokens or e-money tokens is rather unclear, i.e. whether the wording “the frequency shall be, 

at least, semi-annual for such issuers” applies to those issuers. This should be clarified. 

We understand that there are several strict requirements applying for the reserve of assets to 

cover relevant risks, e.g. legal and operational segregation, very specific liquidity requirements, 

as well as clear investment restrictions. Therefore, we consider the minimum frequency of 

liquidity stress test on a monthly basis as not required and too onerous. 
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Question 9: Should a reverse stress testing requirement/methodology be introduced? 

Please provide your reasoning 

In our opinion, there is no need to introduce reverse stress testing. As reverse stress tests aim 

to find exactly those scenarios that cause institutions to default by changing single variables 

while leaving other variables unchanged, they often lead to results that are highly extreme and 

rather unrealistic. Therefore, in our opinion the focus should rather be on normal stress testing. 

However, it is reasonable to implement reserve stress testing for significant issuers on a yearly 

basis. For non-significant issuers, we do not see justification for such a requirement. 

 

Question 10: Do you have any other comments in relation to the stress-testing part in 

these RTS? 

With respect to Art. 9, we request to provide additional guidance regarding how the different 

types of risks shall be addressed, specifically if there will be fixed calculation guidelines 

provided. 


